Ειδικά Τμήματα για Παιδιά

Ομαδικά τμήματα:

Μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά ταξιδεύουν στον κόσμο της δημιουργικότητας και της φαντασίας.

Με βασικό άξονα την Μουσική οι νεαροί μας μουσικοί μαθαίνουν, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν, δημιουργούν καθώς αναπτύσσουν τις κινητικές, πνευματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα στην ομάδα. Επίσης, προβάλουν την ατομικότητά τους αι αναδικνύουν τις καλλιτεχνικές τους κλήσεις μέσω της δημιουργικής έκφρασης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικοκινητικές δραστηριότητες, ηχοπαραμύθια, χειροτεχνίες, κατασκευή οργάνων, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική γιόγκα για παιδιά και πολλές άλλες δραστηριότητες συμφώνες με την ανάγκες των παιδιών και της ομάδας!

Με βασικό άξονα την Μουσική, τα βιωματικά μουσικά εργαστήρια της Μουσικής Σχολής »Ντεπώ» Θεσσαλονίκης, για παιδιά ηλικίας απο 2 ετών, προσφέρουν πολύτεχνες δραστηριότητες για μια συνερπαστική εισαγωγή στον κόσμο των ήχων! Οι μικροί καλλιτέχνες διασκεδάζουν και ψυχαγωγούνται καθώς πειραματίζονται με τους ήχους, κοινωνικοποιούνται μέσα στην ομάδα, αναπτύσσονται και δημιουργούν!

'Το σπίτι της Κυρίας Μουσικής' (Μουσικοκινητική αγωγή για παιδιά από 2 ετών)

Περιγραφή:

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χρήση διάφορων υλικών για δημιουργία μουσικών οργάνων, κινητικές και ρυθμικές ασκήσεις με βάση μουσικοκινητικά προγράμματα ( Orff και Dalcrose) , ζωγραφική, χειροτεχνίες και ποικίλλες άλλες δραστηριότητες σύμφωνα με τις ανάγκες της ομάδας αλλά και της ατομικότητας του κάθε παιδιού! Μέσα από την κίνηση τα παιδιά δέχονται τα πρώτα τους μουσικά ερεθίσματα καθώς έρχονται σε μία πρώτη επαφή με τα μουσικά όργανα.

Διάρκεια: 1 ώρα την εβδομάδα

'Ταξιδεύουμε με τις νότες' ( Μουσική προπαιδεία για παιδιά από 5 ετών)

Περιγραφή:

Το πρόγραμμα προσφέρει μια πρώτη επαφή με τον κόσμο της Μουσικής! Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και τις πολύτεχνες δραστηριότητες βασικές έννοιες της Μουσικής. Με βιωματική αναπαράσταση ( με κίνηση, τραγούδι, χορό και θέατρο) μεγάλων έργων της κλασικής και μοντέρνας μουσικής, ζωγραφική, εκμάθηση και χρήση μουσικών οργάνων της ορχήστρας του Orff αναπτύσσονται, δημιουργούν και μαθαίνουν!

Διάρκεια: 1 ώρα την εβδομάδα


Ιδιαίτερα μαθήματα:

Baby Pianο για παιδιά από 4 χρονών

Το πρόγραμμα Baby Piano δίνει την δυνατότητα στο μικρό μουσικό να έχει μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του Μουσικής.

Μέσω της προσαρμοσμένης μεθόδου διδασκαλίας σύμφωνα με τις ανάγκες και την ατομικότητα του μαθητή, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις νότες και σταδιακά να παίζουν τα πρώτα τους κομματάκια στο πιάνο! Ενισχύουν τις αισθήσεις τους , αναπτύσουν τις μουσικές τους δεξιότητες καθώς καλλιεργούν την εκφραστικότητα τους μέσω της τέχνης του αυτοσχεδιασμού.

Καθώς το παιδί δημιουργεί και μαθαίνει αναπτύσει την προσωπικότητά του, τις αισθήσεις, την φαντασία του και την αυτοπεποίθησή του!
Εργαστήρια Δημιουργίας και έκφρασης για παιδιά και εφήβους


Δημιουργική Yoga

Τα προγράμματα βασίζονται στην παιδαγωγική μεθοδο του Montessori και προσφέρουν στα παιδιά συναισθηματική ευεξία μέσω της δημιουργίας. Υπάρχουν τμήματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Οι δραστηριότητες που διδάσκονται αναπτύσσουν την αντίληψη του παιδιού ή του εφήβου ενώ παραμένουν δημιουργικές, διασκεδαστικές και ψυχαγωγικές.

Για παιδιά από 4 έως 6 χρονών.

Περιγραφή:

Μέσω κίνησης, ζωγραφικής, παραμυθιών, θεάτρου, μουσικής και χειροτεχνίας τα παιδιά διδάσκονται:

-Ισσοροπία

-Τάξη

-Αυτοφροντίδα

-Αυτοσυγκέντρωση

-Καλλιτεχνική και συναισθηματική έκφραση

-Γλώσσική ανάπτυξη και μαθηματική σκέψη

Για παιδιά από 6 έως 10 χρονών.

Περιγραφή: Από την ηλικία των 6 χρονών και την πρώτη σχολική ηλικία έρχεται η πιο διανοητική περίοδος των παιδιών. Το πλάνο των μαθημάτων έχει βασικό άξονα την συνεργασία και την κατανόηση του κόσμου.

Διδάσκονται:

-Εμπιστοσύνη

-Γλωσικός εμπλουτισμός

-Ανάπτυξη Φαντασίας

-Εμπάθεια

-Σεβασμός στην ομάδα

-Συγκέντρωση

Για παιδιά από 11 χρονών και εφήβους.

Περιγραφή:

Οι έφηβοι αρχίζουν να κατανοούν και να συνηδειτοποιούν τον κόσμο γύρω τους προσπαθώντας να κατανοήσουν την θέση τους και τις δυνατοτητές τους. Η ομάδα αυτής της ηλικίας αποτελεί ένα ταξίδι αυτγνωσίας και καλλιέργειας της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης και αναπτύζεται η ευγνωμοσύνη για την Γη, τον πλανήτη και για τους εαυτούς τους.

Διδάσκονται:

-Οργάνωση

-Τεχνικές μείωσης του αγχους και του στρες

-Κατανόηση αλλαγών

-Θεραπευτική ρυθμική με κρουστά όργανα και τραδούδι

-Μουσικοθεατρική κίνηση

Το πρόγραμμα των τμημάτων:

-Συζήτηση στόχων και συναισθημάτων

-Ζέσταμα

-Εξικοίωση με την ομάδα

-Θεματικές δραστηριότητες

-Αναπνοές

-Χειροτεχνίες

-Παραμύθια με μελωδίες , παιχνίδια

-Διαλογισμός

Κάθε μάθημα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών παρουσιάζεται και μία νέα θεματική ενότητα ( π.χ. θάλασσα, τα χρώματα , θέατρο, ανακύκλωση κοκ )

Συχνότητα: μία φορά την εβδομάδα

Διάρκεια: 1 ώρα


Ντο, ρε, μι και βγαίνω!

Μουσικοθεατρικά παιχνίδια για παιδιά από 4 ετών

Περιγραφή:

Η τέχνη του θεάτρου, της μουσικής (μουσικο-ρυθμική και κινητική αγωγή) και της καλλιτεχνικής κίνησης μέσα στην ομάδα διδάσκονται στα παιδιά μέσω παιχνιδιού με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός μουσικοθεατρικού έργου! Οι μικροί καλλιτέχνες μαθαίνουν να επικοινωνούν, να εκφράζουν τα συναισθηματά τους μέσω της Τέχνης και να δημιουργούν ένα άρτειο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Στο μάθημα διδάσκεται εκτός από μουσική, καλλιτεχνική κίνηση-ρυθμική και υποκριτική και η Ιστορία της Τέχνης που συνδέεται με την θεματική ενότητα που αναλύεται στα πλαίσια του εργαστηρίου.

Μέσω του μουσικού θεάτρου τα παιδιά αναπτύσσουν ικανότητες και δεξιότητες όπως:

-Αποφασιστικότητα

-Προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση μέσω της ομάδας

-Βελτίωση του αισθήματος της ομαδικότητας

-Επίτευξη στόχων

-Συμμετοχή σε δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης που αποσκοπούν στην ανασκόπηση και κατανόηση του κόσμου.

Για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους υπάρχει το τμήμα Μιούζικαλ οπού μπορούν οι σπουδαστές μας να αποκτήσουν πιστοποιήσης παγκόσμιας αναγνώρισης (grades) σε συνεργασία με το Rockschool of London. Περισσότερες πληροφορίες στο τμήμα Musical.

Συχνότητα: 1 φορά την εβδομάδα

Διάρκεια: 1 ώρα


Mελωδικά παραμύθια για παιδιά από 4 χρονών

Κύκλος ομαδικών εργαστηρίων μουσικοκινητικής δραματοποίησης κλασικών παραμυθιών

Περιγραφή:

Με βασικό άξονα την κίνηση, τον ρυθμό και την μουσική τα παιδιά διδάσκονται και δραματοποιούν με τον δικό τους μοναδικό ελευθερο τρόπο, αλλά και σε συνεργασία μέσα σε ομάδα, μεγάλα και όμορφα κλασικά παραμύθια.

Κάποια από τα κυριότερα οφέλη της Μουσικής Δραματοποίησης είναι:

Αυτοπεποίθηση: Μέσα στην ομάδα αναπτύσσουν τις δικές τους ικανότητες, τον δικό τους ρυθμό θέτωντας τις βάσεις για ένα ολοκληρομένο ομαδικό αποτελεσμα.

Μνήμη: Μέσω των τραγουδιών και των διαλόγων βελτιώνεται η μνήμη! Η καλή μνήμη είναι προυπόθεση πολλών ουσιαστικών ανεπτυγμένων ικανοτήτων για τα παιδιά όπως καλές επιδόσεις στο σχολείο και έπειτα στην κοινωνική τους εξέλιξη.

Υπομονή και πειθαρχία: Για μια αποτελεσματική παράσταση χρειάζεται ένα ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης αλλά και πολύ προσπάθεια ατομική και ομαδική. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να υπάρξει βελτιώση, καθώς και πειθαρχεία για την υλοποίηση κάποιων στοχων. Η υπομονή και η πειθαρχεία που μαθαίνουν τα παιδιά μέσω των παιχνιδιών και της δημιουργίας ειναι ένα από τα βασικότερα εφόδια που θα τους συντροφεύσουν και κατά την ενήλικη ζωή τους.

Δημιουργικότητα: Η ενίσχυση της δημιουργικότητας είναι ένα μέσω συναισθηματικής έκφρασης. Με εφόδια την δημιουργία και ουσιαστικά την εκτόνωση, την οριοθέτηση και την κατανόηση των συναισθημάτων τους, τα παιδιά θέτουν τις βάσης της προσωπικής τους ευτυχίας και ανάπτυξης.

Πολιτιστική καλλιέργεια: H ουσιαστική επαφή με κάποια από τα κυριότερα και σπουδιότερα έργα κλασικής λογοτεχνίας γίνονται κατανοητά μέσω της δραματοποίησης. Το ήθος, τα πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία, η σπουδαίοτητα που έχουν στην καλλιτεχνική, ψυχική και συναισθηματική καλλιέργεια και εξέλιξη τα παραμύθια είναι γνωστά για πάρα πολλούς αιώνες. Σκοπός είναι να γίνουν έμπρακτα κατανοητά στην καθημερινότητα του κάθε παιδιού και να αποτελέσουν ένα σημαντικό εφόδιο για την περαιτέρω προσωπική του ανάπτυξη.

Κοινωνικότητα: Μέσα σε μια καλλιτεχνική ομάδα τα παιδιά και οι έφηβοι κατανοούν την ένοια της συνεργασίας. Καλλιεργόντας την προσωπικά τους μέσω των τεχνών παρουσιάζουν ένα ομαδικό αποτέλεσμα, στο οποίο γνωρίζουν ότι βασική προυπόθεση είναι και η ατομική δύναμη του κάθε μέλους.

Συχνότητα: Μία φορά την εβδομάδα

Διάρκεια: 1 ώρα


Moυσικά ταξίδια

Κύκλος εργαστηρίων συνειδητής ακρόασης μουσικών έργων

Περιγραφή: Όλοι μας ακούμε συστηματικά και καθημερινά μουσική, άσχετα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την ασχολίες μας! Η συνειδητη μουσική ακρόαση καλλιεργεί δεξιότητες οι οποίες είναι σημαντικές.

Η δραστηριότητα της Συνειδητης Μουσικής Ακρόασης σε μουσικούς, σπουδαστές μουσικής αλλά και στην καθημερινότητα προσφέρει:

• Ανάπτυξη δεξιοτήτων στην εκτέλεση μουσικών οργάνων και φωνητικών έργων.

• Αναπτυξη των δεξιότητων του αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης μουσικής.

• Αποκτήση γνώσεων και να αναπτύξης των δεξιότητων ανάγνωσης, αναγνώρισης και αποκωδικοποίησης διαφόρων ειδών μουσικής και μουσικής σημειογραφίας, το οποίο αποτελεί μέσω επαφής του ακροατή και με διάφορους πολιτισμούς.

•Γνώση και βαθύτερη κατανόηση στις βασικές μουσικές έννοιες.

•Κατανόηση των διαφόρων ειδών της μουσικής και συστηματική αντίληψη της Ιστορίας της Τεχνης, το οποίο βοηθάει να συνειδητοποιήσει ο ακροατής τον ρόλο της μουσικής στην εξέλιξη της κοινωνίας, του πολιτισμού και του κόσμου.

• Οι σπουδαστές αναπτύσσουν την εσωτερική τους ακοή και τις φωνητικές δεξιότητες.

•Γίνονται μέλος μιας ομάδας. Υπάρχει αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ των άλλων ακροατών με στόχο την εξικοίωση και την κατανόηση διαφορετικών τρόπων μουσικής σκέψης.

Οι ικανότητες που πρέπει να αναπτύξει ο σπουδαστής/ακροατής κατά την διάρκεια του εργαστηρίου:

● Προσεκτική ακρόαση των ήχων και της μουσικής ώστε να εκφράσει τα συναισθηματά του και να αναπτύξει την αισθητική του.

●Ανάπτυξη ερμηνευτικής ικανότητας και ελευθερία της εσωτερικής του φωνής για την συναισθηματική του ανάπτυξη.

● Εξικοίωση με τα μουσικά όργανα, τα ηχοχρώματα, τις εκτάσεις τους, την κατασκευαστική τους ιστορία και τον ρόλο του κάθε μουσικού οργάνου στην συμφωνική και στην φιλαρμονική ορχήστρα.

● Εξερεύνηση/δημιουργία/έκφραση. Εξερεύνηση: Μέσω του κόσμου της μουσικής σε όλο τον κόσμο, να ερθει σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Δημιουργία: Αλληλεπίδραση των ήχων με την ακοή διάφορων μουσικών έργων για την ανάπτυξη της μοναδικής εσωτερικής μουσικής φωνής που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος. Έκφραση: Εκτός από επιστήμη η Μουσική είναι μια Τέχνη. Μία Τέχνη που ταξιδεύει. Ας αφήσουμε την Μουσική να μας ταξιδέψει συνειδητά στον κόσμο των συναισθημάτων.

Συχνότητα: μία φορά την εβδομάδα

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά